spoon

Äggfylld potatiskaka

Category: , , ,

Potatis är en vanlig vara i Indonesien som i Sverige, men vi indoneser äter inte potatis lika mycket som svenskar. Potatis kan inte ersätta ris för indoneser. Även om vi har ätit en stor portion av potatis säger vi att vi inte har ätit än. Indoneser äter mycket kolhydrater, de äter potatis tillsammans med ris.

Potatiskakan i Indonesien är en vanlig maträtt. Det är inte huvudrätt utan tillbehör till andra maträtt som alltid innehåller ris i, så som nasi kuning (gult ris) och soppa (indoneser äter soppa även med ris), men om man vill så kan man äta potatiskakan tillsammans med kött eller äter den till förrätt eller mellanmål.


Den vanliga potatiskakan är bara potatis, ingen fyllning. Min mamma brukar laga potatiskakan med ägg som fyllning och jag tycker att de är snyggare med ägg inuti. Min dotter gillar potatis och ägg, så jag tycker att det är en bra kombination till min dotters mat, så jag lagade den för henne. Ju snyggare hur maten ser ut desto vill man äta den, eller hur?

Ingredienser som du behöver för att laga potatiskakan är:
4 st stora potatisar (ca 700gr)
4 klyftor vitlökar
2 st stora schalottenlökar
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar (reducera om du vill mildare smak)
0,5 tsk muskotnöt
2 st ägg
1 tsk tapioka eller potatismjöl
1 tsk vatten
0,5 krm salt
4 hårdkokta ägg

Gör så här:
  • Skala och skiva potatisar i 0,5 cm tjocka skivor, steka tills de är mjuka, behöver inte få gyllene färg. Mosa fint.
  • Skala och steka vitlökar och schallottenlökar.
  • Mosa lökarna tillsammans med salt, vitpeppar och muskotnöt.
  • Blanda väl potatismoset med kryddorna.
  • Tillsätt 2 äggvitor, spara äggulorna. Blanda väl och låt stå ca 5 minuter.
  • Dela moset i fyra delar. Täcke varje hårdkokt ägg med moset och forma som silinder (ägget ligger på längden)
  • Blanda tapioka eller potatismjöl med vatten. Tillsätt salt. Blanda med äggulorna.
  • Värma en panna med ganska mycket olja. Täcke potatisarna med äggblandningen och steka tills de få gyllenebrun färg.
  • Dela potatiskakorna i mitten och garnera med chiliskivor. För att få jämna yta använd sytråd för att dela kakorna.

Comment (1)

Det är sant, mat som är fin att se på lockar mer. denna rätt har jag ätit, jättegod!

Agneta

Skicka en kommentar

Här kan ni kommentera eller fråga mig.