spoon

Grönsaker med sojabönspasta

2

Category: ,

Det är dags för grönsaker! Idag ville jag äta någonting gott men utan kött, då kör jag på grönsaker. Jag hade ingen ide om vad mat jag skulle laga för lunch. Jag ville äta någon indonesisk mat men har inga asiatiska grönsaker. Allt som jag hade i kylskåpet är bara tofu och tempe och vanliga grönsaker. Och sen såg jag sojabönspasta i skåpet. Aha...tofu och tempe är alltid gott tillsammans med sojabönspasta. Då hade jag den iden att kombinera tofu, tempe och andra grönsaker med sojabönspasta.


Sojabönspasta brukar används för att krydda tofu, tempe och räkor. Eftersom jag ville bara äta grönsaker då använde jag inte räkor.
Här är receptet.

Ingredienser:
200 gr tofu (en halv tofu)
200 gr tempe (en halv tempe)
2 st morötter
1 st zucchini
1 liten bukett broccoli
1 st paprika
3 klyftor vitlökar
1 st plommontomat
1 st citrongräs
2 st limeblad
2 cm ingefära
2 cm galangal
0,5 dl Sojabönspasta 
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
4 dl vatten

Gör så har:
  • Dela tofu och tempe i 1 cm tärningar och steka dem med lite olja tills de får lite färg.
  • Skala morötter och dela i tärningar. Dela också zucchini och paprika i tärningar.
  • Dela broccoli i mindre bitar.
  • Hacka vitlökar och plommontomat.
  • Slå hårt citrongräs, ingefära och galangal.
  • Hetta lite olja i en wok eller gryta. Fräs vitlökar tills de får lite färg. Tillsätt citrongräset, limeblad, ingefäran, galangal och tomaten. Fortsätt fräsa i ca 1 minut.
  • Lägga i morötterna och  fortsätt fräsa i ca 3 minuter. 
  • Lägga i zucchini och fräs i ca 1 minut, Sen lägga i broccoli, tofu och tempe.
  • Tillsätt vatten och andra kryddor. Låt det koka.
  • Lägga i paprika strax innan du stänger av spisen.
  • Servera grönsakerna med ris.

Ayam Panggang Kecap (Ungsbakad kyckling med söt sojasås)

2

Category: ,

Sommaren kommer då är det dags att grilla. Korv, kyckling, kött eller grönsaker passar bra. Men det regnar mycket nuförtiden och det gör att det är omöjligt att grilla ute. Så varför provar inte ugnsbakad kyckling med söt sojasås?


Det här receptet fick jag från en av kvinnorna som lagade mat till min bröllopsfest. Hon är väldig duktig på att laga mat. Här ar ingredienserna.

1 kg kycklingklubbor
5 klyftor vitlök
1 rödlök
5 kemiri
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk flytande honung
2 msk söt sojasås
1 tsk farin socker
1,5 dl vatten

Gör så här:
  • Mosa vitlökar, rödlök och kemiri. 
  • Fräs kryddblandningen i en wok eller gryta med lite olja tills den luktar gott.
  • Lägg in kycklingen och rör om. Tillsätt andra kryddorna och vatten. koka tills klubborna är mjuka.
  • Sätt ugnen 250 grader. 
  • Lägg kycklingen i en bakplåt. Ställ bakplåten in i övre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Kyckling Sate med enkel jordnötssås

4

Category: ,

Äntligen...första inlägg för recept. Ja...det är inte lätt att spendera tid vid datorn om man har små barn, men jag längtar efter att skriva ett inlägg. Dessutom har några bekanta frågat mig om recept inlägg i min blogg och detta är det första receptet.

 

Vad ska jag säga om detta recept...ja, detta är en av mina och min mans favoriter. Sate är en vanlig maträtt i Indonesien. Du kan hitta dem i nästan hela Indonesien och de brukar finnas i bland festliga maträtter. Detta är väldigt enkelt att laga och tar cirka 30 minuter. Allt du behöver är:

2 kyckling bröstfiléer
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 msk söt sojasås
10-15 sate spett

Ingredienser för jordnötssås:
2,5 dl jordnötter
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk farinsocker
1 msk söt sojasås
2,5 dl varm vatten
ev röd chili

Gör så här:
  •  Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär kycklingen i ca 1,5-2 cm tärningar och lägga in i en bunke. Tillsätt pressade vitlökar, salt, vitpeppar och söt sojasås. Blanda ihop och låt stå i ca 10 minuter.
  • Medan du väntar på kycklingen stek jordnötter och vitlökar med lite olja i en panna. Du kan använda färdiga jordnötter men de brukar saltade, så du behöver inte tillsätta salt.
  • Fastna kyckling tärningar på spetten och lägg de i en ugnsplåt.
  • Sätt in i övre delen av ugnen och grill i ca 20 minuter. (Eller om det är möjligt kan du grilla på träkol, då blir de godare)
  • Mosa jordnötter, chili och vitlökar i en matberedare. Lägg in moset i en skål. tillsätt vatten och resten av ingredienserna. låt stå i ca 10 minuter. Blanda ihop med en sked.
  • Servera kyckling sate med ris och sallad.