spoon

Jordgubbssufflé

2

Category:

Detta är min första jordgubbssufflé och jag hade ingen ide när jag bakade detta. Jag brukar baka chokladsufflé med citron och det blir en stor succé och älskad av alla hemma, men jag vill baka något annat. När jag såg jordgubbar som jag och min dotter har plockat på Bärby då tänkte jag prova baka jordgubbssufflé.


Jag planerade inte att plocka jordgubbar på Bärby, men en väninna sa att hon och hennes familj skulle plocka jordgubbar och hon undrade om jag vill följa med och plocka tillsammans. Ja.....jag hade ingenting att göra och jag tyckte att det skulle vara kul för min dotter att plocka jordgubbar och träffa andra barn. Så jag följde till Bärby och plockade ca 1,5 kg jordgubbar (min väninna plockade ca 3 kg, ganska mycket va? ^_^ ). Jag plockade inte så mycket eftersom jordgubbar är lätt att ruttna och jag inte gillar om de är frysta.

Ja, tillbaka till sufflén. Den här sufflén bakade jag när jag bjöd mina svärföräldrar och min svager på middag hos mig på min födelsedag (jag vill inte säga min ålder ^_^). Jag bakar inte så ofta för min man inte vill äta söta kakor för mycket (förutom kärleksmums, godis och choklad) och jag inte gillar att äta mellanmål eller snack heller, så bakar jag bara när jag bjuder gäster på middag.

Många säger att det är svårt att baka sufflé. Ja, om man inte vet sufflés hemligheter. Jag fick veta hemligheterna från matlagningsprogram på TV och läste några tips från sufflés recept på internet och jag ska dela med mig av hemligheterna. Den första hemligheten är att ställa in sufflén i nedersta delen av ugnen när du gräddar den. Den andra hemligheten är grädda exakt i 15 minuter, inte mindre eller mer. Om du gräddar mer än 15 minuter blir sufflén muffins för den hårdnar inuti.

Så...här är recept av jordgubbssufflé och det här receptet ger 5 portioner på 0,25 liter ugnsformar.

Ingredienser:
200 gr jordgubbar
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 msk vatten
6 äggvitor
4 äggulor
1 krm salt
2 msk florsocker
ev 1 tsk jordgubbsarom

Garnering:
florsocker
5 st jordgubbar

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader, smörj 5 portionsformar
  • Mosa jordgubbar, lägg in i en kastrull.
  • Koka jordgubbspurén och tillsätt strösocker, rör om.
  • Blanda potatismjöl med vatten och häll in i purén. Låt den koka under omrörning.
  • När purén börjar tjockna ta kastrullen från spisen och låt svalna.
  • Tillsätt äggulorna och jordgubbsarom, blanda ihop.
  • Vispa äggvitor och salt med elvisp tills blir hårt skum.Tillsätt florsocker under vispning.
  • Häll halva skummet i purén och blanda försiktigt, och häll blandningen tillbaks till äggskummet och blanda ihop.
  • Fyll i ugnsformarna med smeten och platta ner med en kniv, sen använd tummen och pekfingret för att rensa formarnas munnar från smeten. Det görs för att smeten kan jäsa.
  • Ställa in i nedersta delen av ugnen och grädda i 15 minuter.
  • När sufflén är färdig pudra med florsocker och garnera med en jordgubbe.

Det här receptet deltas i monthly cooking challenge 2012 i 2LC


Asam-asam Lax (Sur Laxsoppa)

0

Category: , ,

Det regnar igen :(, när kommer sommaren? Jag såg väderprognosen igår och de sa att temperaturen kommer att stiga upp till 26 grader. Vad skönt att sommaren äntligen kommer tyckte jag. Men prognosen var fel. Istället för 26 grader sjunker temperaturen till 15 grader (vilken stor skillnad va?). För jag trodde att idag kommer att bli varm planerade jag att laga någonting som kan friska mig i en varm dag, då tänkte jag på asam-asam.
Asam-asam är en sur soppa. Asam betyder tamarind på indonesiska och det smakar sur, därför soppan heter asam-asam. Man kan lägga fisk eller kött i soppan. I Indonesien brukar min mamma laga detta med bandeng (en sort fisk i Indonesien), för jag inte kan hitta bandeng här (eller jag inte vet vad den heter på svenska) så använder jag lax. Ni kan använda andra sorter fiskar, till exempel torsk, alaska pollock, sej eller kolja.


Ingredienser:
200 gr laxfilé
2 st morötter
1 liten bukett blomkål
100 gr haricots verts
1 liten spetsig paprika
1 blad vitkål
2 klyftor vitlökar
1 st schalottenlök
2 cm färsk ingefära
3 cm färsk gurkmeja (eller 2 krm malen gurkmeja)
2 st ung tamarind
0,5 tsk vitpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk salt
5 dl vatten

Gör så här:
  • Dela laxfilé i mindre bitar.
  • Skala och dela morötter i ca 0,5 cm tjocka
  • Dela blomkål i mindre buketter
  • Dela haricots verts i ca 1 cm långa
  • Skär spetsig paprika i ringar
  • Skala och skiva vitlökar och schalottenlök.
  • skala och slå ingefära och gurkmeja hårt
  • Skrapa den yttersta skalen av unga tamarind
  • Hetta lite olja i en gryta och fräs lökarna tills de får lite färg. Lägg i ingefära och gurkmeja och fortsätt fräsa tills lökarna är gyllenbruna.
  • Lägg i morötter och blomkål, rör om. Hälla i vattnet.
  • Lägg i tamarind  och tillsätt kryddorna. Låt det koka.
  • Lägga i haricots verts och lax, koka ytterligare ca 1 minut.
  • Strax innan du ta ut grytan från spisen lägg i vitkål och paprika
Den här soppan passar bra som förrätt eller huvudrätt om du äter den med ris eller kokt potatis

Bistik

0

Category: ,

Äntligen har jag tid att sitta framför datorn, då är det dags att skriva nytt inlägg. Jag har varit upptagen med min dotter, du vet, små barn kräver mycket tid att spendera med dem.
Den här gången vill jag dela ett recept som inte är riktig indonesisk. Jag tror att det kommer från Holland, som du vet att Indonesien hade koloniserats av Holland i 350 år (en riktig lång period) då påverkas maten i Indonesien av holländsk mat. Denna maträtt är ganska vanlig i Indonesien, men indoneser äter den med ris, medan holländska äter den med potatis.
Första gången jag åt den var när jag var inbjuden hos en arbetskamrat. Hennes mor lagade bistik och jag tyckte att det var jättegott, då frågade jag henne om receptet. Hon sa att man lagar den som man lagar semur (en indonesisk maträtt som liknar kalops).
För några dagar sedan var jag sugen på att äta bistik då lagade jag denna fantastiska maträtt (enligt mig i alla fall ^_^)


För att laga detta, behöver du:
0,5 kg grytbitar av nötkött
3 klyftor vitlökar
1 st gullök
1,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1 tsk malen muskotnöt
0,5 tsk vitpeppar
2 msk söt sojasås
1 liter vatten
1 dl rostadlök
3 st stora potatisar
2 st morötter
1 hekto haricots verts
2 st ägg
3 blad romansallad

Gör så här:
  • Skala och hacka vitlökar och gullök. Dela köttet i mindre bitar så att det blir snabbare att laga.
  • Fräs lökarna med lite olja i en gryta tills de få lite färg. Lägg i köttet och rör om.
  • Hälla i vattnet när alla kött har fått färg och krydda med alla kryddorna. Låt det koka och sen koka med svag värme. Tillsätt rostadlök och fortsätt koka tills köttet är mjukt.
  • Medan du väntar på grytan koka äggen hårdkokt. 
  • Skala och dela morötter och potatisar i ca 1 cm tärningar. Dela haricots verts i ca 1 cm lång. Koka snabbt. Dela Romansalladen och äggen.
  • Servera grönsakerna med grytan.