spoon

Kryddor

0

Category:


Asiatisk mat har många olika kryddor som gör maten smakar och luktar gott. Här är några kryddor som brukar användas i asiatiska maträtter.

Citrongräs brukar användas i maträtter som innehåller kokosmjölk, såsom curry. Det doftar ovanligt gott och speciellt.


Limeblad används ofta tillsammans med citrongräs och salamblad.

Salamblad används bara i indonesisk kök och därför är det inte lätt att hitta detta blad i Sverige, men man kan byta bladet mot lagerblad. De doftar nästan likadana.


Galangal är en av de viktigaste kryddorna i asiatisk kök.

Som galangal, brukar ingefära finnas i asiatisk recept. Förutom som komplement i kryddpasta, används den också för att minska fisks lukt.

 Kencur är en av galangal sorter. Det smakar lite starkare, påminner om ingefära. I Indonesien lagar man dryck från denna krydd.

Kemiri eller candlenut på engelska är nöt från lumbangträd. Den används ofta på indonesiska maträtter, men tyvärr har jag inte hittat denna nöt i Sverige. Man kan köpa den på indonesisk online butik eller byta den mot mandel.                              



Koriander används mycket i indonesisk kök. Det är lättare att köpa malen koriander eftersom hel koriander är ganska svårt att mala. De brukar bli grova malda även man har använt matberedare eller stavmixer. om man vill använda hel koriander är det bättre att steka dem utan olja med låg värme innan man malar dem.

Kryddnejlikor brukar blandas med tobak, men kryddnejlikor kan användas också i mat.




Muskotnöt är en vanlig kryddor i Sverige, så är det i Indonesien. Den brukar används tillsammans med andra kryddorna som doftar stark, såsom stjärnanis och kardemumma.

 Stjärnanis brukar används i indisk eller oriental mat.


Kardemumma används ofta tillsammans med stjärnanis och för att krydda kött som luktar starkt som lamm.

Det finns olika sorter av chili och i den här bilden är chili som smakar ganska stark (enligt asiater). Ju större chilin desto smakar mildare



Grön chili smakar mildare än röd chili.

 Hårig basilika eller kemangi på indonesiska eller thai basilika brukar den kallas, döftar speciellt gott. I det asiatiska köket finns det olika sorter av basilika, men bara thai basilika eller kemangi som ofta används i det indonesiska köket.

Salladslök i den indonesiska köket finns två sorter, den lilla och den stora och de används inte på samma maträtt, eller kan inte utbytas mot varandra kan man säga.

 Många västerländare tycker att räkpasta luktar illa, som ett lik, men för indoneser gör lukter man hungrig. Ja det luktar illa, men om man har blandat den i sambal eller andra kryddor så minska lukten och blir maten gott. Nästan alla sambal innehåller räkpasta. om den inte innehåller räkpasta då är det inte indonesisk sambal.

Sesamfrön

Tamarind

 Söt sojasås

Salt sojasås

Sojabönspasta


Ung tamarind smakar surare än kärnlös tamarind.


Gurkmeja är ingår i ingefärsfamiljen. Dess kött är gul och brukar används som färgämne i matlagning, till exempel curry.